Популар Постс

Избор Уредника - 2019

Кућа на нестандардној парцели

Нестандардна парцела за изградњу куће увијек даје власницима доста невоља и чини их тражењем необичних рјешења. Као што знате, проналажење пројекта погодног за такве случајеве може бити проблематично. Међутим, вреди тражити атипични излаз из ситуације.

Превише уско подручје за дом?
Шта учинити ако постанете власник дугог али уског подручја од око 1300 квадратних метара. м, који има облик не-изометријског трапеза? Размотримо примјер када власници таквог земљишта, далеко од идеалног, који имају ширину од око 24 м од улаза у двориште и 21 м од супротне стране, могу уредити сваки центиметар своје имовине.

Посматрајући све прописе и рачунајући од граница локалитета, положених према стандардима удаљености, испоставило се да је на самој кући и приступном путу до ње остало мало простора. Други проблем би могао бити неповољна локација будућег дома у односу на кардиналне тачке. Улаз у двориште је на југу, тако да ако градите зграду у близини улице, онда би се цијела рекреативна зона налазила на сјеверној страни, што, видите, није за свачију вољу.
Разумно решење је била изградња куће на северној страни, наравно, у складу са свим неопходним нормама удаљености од локације. Власници су врло пажљиво размотрили “тампон зону”. На примјер, дуж западне стране парцеле планиран је приступни пут до гараже. "Породични" дио врта био је смјештен око кухињске терасе (на источној страни), а иза куће је била економска зона и фрагмент врта, са засјењеним биљкама. Са предње стране је изграђена тераса с погледом на прекрасну башту, смјештену на улици. Тако су власници користили сваки вредан квадратни метар земље!
Дуга камена зграда је дизајнирана тако да прати контуре локалитета и личи на пароброд, сужавајући се на крми. Главни улаз у кућу је направљен са западне стране, са приступним путем до гараже, која се налазила на самом крају стамбене зграде.
Опустите се на крову.
Двоетажна, без подрума, објекат је био покривен са три равна крова, повртњака, који се налазе "мердевинама", спуштајући се до задњег дела куће.

Први кров се налази изнад највишег, двоетажног дијела, у којем се налазе главне просторије куће. Иза стамбеног дијела налазе се економске и техничке (праоница, котловница, као и простор за одмор и сауну) зоне, које су покривене другим, средњим и, испод, кровом. Трећи кров се налази изнад велике гараже за два аутомобила и ограђеног простора за бицикле и опрему у врту.
Може се уживати у врту на највишем крову. Доступан је домаћинствима захваљујући стрмим степеницама које се налазе у библиотеци на другом спрату. Мала "степеница" води до надградње на крову, направљене у облику цилиндра и прекривене транспарентним кровом. Око њега је изграђена дрвена тераса, која је украшена великим бетонским кесонима са биљкама. Одатле се пружа поглед на сусједна подручја и кровове испод којих се не може доћи, али су такођер окружени ниским планинским биљкама и прекрасним травама.
Како су изграђене терасе? Бетонске летве изнад горњег спрата биле су прекривене специјалном густом тканином, из које су направили посебну "огрлицу", и изоловани дебелим слојем (20 цм) плоча од чврсте полистиренске пене. На мјестима гдје се биљке требају пећи, изливен је дренажни слој (10-15 цм малих каменчића). Након тога, на одабраним локацијама, кишница је преусмерена са крова.Систем се заснива на чињеници да, након проласка кроз слојеве "зеленог" крова, као и кроз дрвени под терасе, вода тече кроз специјалне одводе од највишег крова до осталих испод, а затим у канале за наводњавање закопане у земљу на улаз у гаражу, као и иза њега (из врта). Таква вода која тече са крова наводњава зеленило које расте на другим нивоима, а његов вишак сакупљен у бунарима служи за залијевање повртњака.
Дренажни слој је покривен геофибером, са којег су стране сачињене од "огрлица" висине (у зависности од места) од 20 или 40 цм. Тресет је постављен на геофибер. Дебљина слоја је 20, односно 40 цм, а на фрагментима крова, гдје расту само планинске биљке и трава, користи се слој од 20 цм, а за дрвеће и грмље - 40 цм, јер они (иако су то само патуљасти стијени) захтијевају мало више земље. Да би се заштитиле велике биљке од суше, у кесонима на "рекреативном" крову извршено је аутоматско заливање. Преостали фрагменти крова се наводњавају искључиво због падавина.
Сунчана кућа.
Унутрашњост куће обухвата три главна сегмента. Највиши, двоспратни дио зграде заузима приземни ходник (соба с излазом на терасу), благоваоница, кухиња, гостинска соба, купаоница, ходник и ходник.

На другом спрату се налазе три спаваће собе, два купатила, као и библиотека-салон са излазом на источни балкон. Између спратова је било место за канцеларију и излаз на западни балкон. Подови су међусобно повезани отвореним степеништем, освијетљеним одозго са посебним прозором. Други сегмент куће састоји се од помоћних просторија и сауне, док се у задњем дијелу налази гаража са техничком нишом.
Локација просторија је планирана, фокусирајући се на кретање сунца. На мрачној, сјеверној страни зграде налази се гаража и све помоћне просторије. На истоку се налази кухиња и трпезарија, а на последњем спрату спаваћа соба и библиотека-салон. Јужно сунце грије дворану и дјечје собе, док западни улази у средину кроз главни улаз у кућу, остакљене просторије између подова и прозора у радној соби. Власници су веома задовољни овим распоредом, јер су од самог почетка жељели имати сунчану кућу.
Између кухиње и благоваонице налазе се клизна врата која могу затворити кухињски неред, али их домаћица ријетко користи, јер домаћинство воли када има много простора.
Декоратер, који је помогао власницима да опреме кућу, савјетовао је да простор буде свијетлији и пространији. Добро осветљење ходника и трпезарије обезбеђено је захваљујући дугом реду прозора које је предложио архитект куће. Дуж целог зида трпезарије и ходника налази се остакљење које савршено повезује ентеријер са баштом.
Свијетла, сунчана атмосфера која влада у кући ствара и савршено одабрано колористичко рјешење зидова. Беж и жуте боје чине дневне просторије још светлијим, а изглед и боја подне облоге такође одговарају шеми боја зидова. Због чињенице да читав први спрат има под са грејањем на воду, власници су одлучили да постављају плочицу која имитира природни камен, као и егзотично дрво, које одговара типу грејања.


У тако лијепој кући недостаје само зимски врт. Али, очигледно, и власници остваре тај сан не мање занимљив!

Погледајте видео: How to Stay Out of Debt: Warren Buffett - Financial Future of American Youth (1999) (Новембар 2019).

Загрузка...

Оставите Коментар